lördag 15 maj 2010

Programförklaring

Vi är två formellt nyblivna socialdemokrater som startar denna blogg sommaren 2009 utifrån en vag, med många delad känsla av att arbetarrörelsen är alltför slö i dessa dagar. Om bara lite mer än ett år ska vi återta makten från ”den moderatledda Alliansen” (som den heter numera, enligt partisekreterare Baylan), och då duger det inte att låta dem vinna poäng efter poäng inför den allmänna opinionen. Det har blivit dags att sätta oss själva i rörelse och bidra med det vi kan.

Politiskt engagemang består av både aktivism och tänkande. Den här bloggen är ett verktyg för det senare, för att komma till klarhet med riktningen i vårt engagemang. Många av de mål som arbetarrörelsen har kämpat för genom historien är idag uppnådda, likväl känner vi att något är på väg att gå förlorat under alliansens regim. Men känslan måste vara exakt för att vara konstruktiv. Argumenten för varför socialdemokratin är ett bättre alternativ måste vara tydliga och precisa, inte bara i syfte att övertyga andra, utan också för att veta vad vi själva ska göra.

Vi tror att den bästa vägen för att komma till klarhet om detta går genom historien. För att inse vilka möjligheter som finns och vad förändringar betyder (inte minst de som alliansen genomför) behöver vi gå till historien, till arkiven, till forskningen och till statistiken för att få klarhet om var vi befinner oss. Detta är ett bildningsprojekt där vi refererar och diskuterar vad vi läser och tar in. Målet är att bygga upp ett digitalt diskussionsminne, bestående av referat, excerpter och egna kommentarer att bygga vidare på efter hand. Primärt kommer vi att koncentrera oss på längre historiska och samhällsteoretiska perspektiv, snarare än den dagliga politiska diskussionen, som vi föredrar att ägna oss åt på annat håll.

Vi köper det alltför lätt när vad som är delvisa återställningar presenteras som satsningar, eller när ord används i bortdribblande betydelser. Vi misströstar alltför lätt över vad som ter sig som historiska nedgångar när det i själva verket bara rör sig om tillfälliga motgångar. Kort sagt: vi vill göra diskussionernas minne lite längre.

Är det något vi borde läsa? Är det något vi har missat? Är det något vi har fullständigt fel i? Kommentera! Denna blogg är inte till för att deklarera redan intagna ståndpunkter, utan i första hand en läroprocess. Det som yttras här står respektive skribent för, och ingen annan.

1 kommentar: