onsdag 1 december 2010

Essä om William Morris

I det senaste numret av Libertas, med temat Storbritannien, har jag skrivit en alldeles för lång essä om William Morris under rubriken "Socialism som estetik". Den finns numera utlagd här (bläddra fram till tionde uppslaget).

Lång blev den för att jag ville få med oerhört mycket: estetikens plats i det moderna samhället, Morris' liv och tankevärld, Art & Crafts, dess svenska motsvarigheter och ett resonemang om rörelsens arv idag.

Det var hur som helst en rolig och lärorik text att skriva, inte minst för att det var ett lagom stort projekt att ta itu med efter uppsatsen. Och så fick jag tillfälle att läsa en del i en av E. P. Thompsons alla tjocka böcker. Däremot är jag väl knappast någon stor auktoritet på området, så kommentarer, synpunkter och frågor är mycket välkomna.

2 kommentarer:

  1. Mycket välskrivet och intressant!

    Slängde själv ihop en grej om Morris förra vintern under rubriken "Anarkism, konst, arbetsdelning och medeltid" (bloggen nere just nu, kommer förhoppnignsvis upp snart igen).

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket, Rasmus! Nu skäms jag lite, för jag borde ha haft med en nick till dig också. Det var ju genom ditt inlägg jag hittade Christopher Shaws essä. Och Hardings konferenspaper hittade jag ju också via dig. Jag ska ta med en länk om vi lägger upp texten på Libertas blogg.

    Uppdelningen i arbete och estetik är definitivt värd att fortsätta fundera över.

    SvaraRadera