söndag 21 november 2010

Min magisteruppsats

För några månader sedan blev jag magister i statsvetenskap, och jag har länge tänkt tanken att lägga ut den här på bloggen. Så här är den nu. Inte heller denna har någon direkt koppling till socialdemokratin, men hur som helst, jag ger er:

IKT och partiernas interndemokrati - Hur partikultur (inte) påverkar användningen av informationsteknologi i politiska partier [pdf]

Sammanfattning

Denna studie undersöker förklaringar till hur partiernas interndemokrati påverkas och inte påverkas av den nya informations- och kommunikationsteknologin (IKT). Specifikt undersöks hypotesen om ett samband mellan partikulturens deltagardemokratiska inriktning och IKTs påverkan på partiets interndemokrati. Detta undersöks i både etablerade och nyare partier, där de nyare partierna är sådana som har grundats efter att IKT blev allmänt spritt bland den svenska befolkningen. För de etablerade partiernas del undersöks hur deras kongressers beslutsprocesser har påverkats. För de nyare partiernas del undersöks deras tänkande och diskussion om IKT och interndemokrati. I båda fallen är informantintervjuer med partiföreträdare den viktigaste datakällan. Resultatet av undersökningen visar att hypotesen om partikulturens påverkan inte håller streck. I en diskussion av resultat dras slutsatsen att det troligen är en mer framkomlig väg att studera relationen mellan IKT och partiinstitutionen som sådan, snarare än skillnaderna mellan olika partier.


De partier som undersöks är Moderaterna, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Piratpartiet.

Uppsatsen kan beskrivas som en prövning och en kritik mot en föreställning som av tidigare forskning att döma är rätt vanlig inom statsvetenskapen, nämligen att ett partis användning av IKT skulle hänga ganska tätt samman med dess ideologi (framförallt med avseende på hur positivt man ser på medlemsinflytande). Jag menar att i den mån som dessa fenomen hänger samman har det snarare att göra med partiorganisationernas utformning än med sådana ideal. I mer allmän mening kan uppsatsen också ses som ett inlägg i debatten om teknikdeterminism kontra teknikens avhängighet av sociala sammanhang.

Just nu arbetar jag om den till en artikel, med ambitionen att den ska publiceras i en vetenskaplig tidskrift, så frågor och kommentarer är mycket välkomna.

3 kommentarer:

  1. Tjena,

    Intressant frågeställning detta. Skrev mkt om detta de senaste åren på en blogg med namnet Att dricka liberalt. Inte så mkt om politik utan om partipolitikens strukturomvandling. Här kommer en artikel om fps förhållnigssätt till internet.

    http://attdrickaliberalt.wordpress.com/2009/03/22/ar-det-internet-eller-folkpartiet-som-ar-pa-riktigt/

    Erik

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket Erik. Jag har länge haft dina artiklar på listan över texter jag borde läsa någon gång, med tanke på läget i mitt parti. Den här ingången kan kanske bli den anledning jag behöver.

    SvaraRadera
  3. Kul! Kom på att du kanske är intresserad av denna artikel, med tanke på läget i just ditt parti.

    http://attdrickaliberalt.wordpress.com/2009/08/02/grundkurs-i-framtidens-partipolitik-for-frustrerade-unga-socialdemokrater/

    Ta verkligen inte den ngt kaxiga tonen personligt, den riktar sig mot alla dem i alla partier som tycker att det är bäst som det är.

    Vänligen!

    SvaraRadera