Nilsson och Nyström introducerar Frank Knight och hans verk Risk, uncertainity and profit (1921).
Knight skiljer mellan risk (en komplicerad situation där man kan "göra en kalkyl utifrån säkra och kända värden / intressen hos de involverade aktörerna") och osäkerhet (en komplex situation, där man står inför något nytt, unikt och okänt, som man inte kan hantera i termer av kalkyler).
s. 22: "Man måste [i en osäker situation] reducera osäkerheten / komplexiteten i den rådande situationen, och teckna intressen och handlingsalternativ på delvis fri hand. Intressenas direkta makt överskuggas därmed, åtminstone temporärt, av diskursens och idéernas makt, av verklighetsbilden och problemformuleringen."
Här har vi alltså, för första gången för min del, en teori om idéernas makt - under vilka omständigheter de spelar roll. Möjligen skulle detta också kunna vara en teori om de formativa moment som institutionalismen pratar om.
Och det får mig också att tänka på denna lätt cyniska men tänkvärda formulering:
Values are default mechanisms which people fall back on when they don't know how to get what they want.
Mark Blyth utvecklar det knightska begreppsparet rätt mycket i sin bok Great Transformations, om jag inte minns fel. Inte omöjligt att Anders & Örjan lånat Knight därifrån. (Refererar de till Blyth?)
SvaraRaderaBlyth sätter också uttryckligen det i relation till formativa moment osv.
http://www.cambridge.org/gb/knowledge/isbn/item1169553/?site_locale=en_GB
Yes, de nämnder i en fotnot att de tagit del av teorin i den bok du länkade till. Jag tar och sätter upp den (också) på läslistan.
SvaraRaderaVad händer det för coolt i Los Angeles nuförtiden?